12 juli 2021

Ojämnt slitna däck – orsak & lösning

Med tiden slits bilens däck ut och behöver därför ersättas. För de allra flesta slits däcken jämnt, men för en del uppstår problem med ojämnt däckslitage. Här tänkte vi därför berätta mer om vad detta kan bero på, samt hur du går tillväga för att få bukt med problemet.

Möjliga orsaker till ojämnt däckslitage

Det finns såklart många potentiella anledningar till varför däcken utsätts för ojämnt slitage. Nedanför har vi samlat några av de vanligaste orsakerna:

1. Att däcken är inhandlade vid olika tillfällen

Som vi varit inne på inledningsvis är det helt naturligt att däcken slits ut med tiden. Är det så att du tidigare har bytt ut däcken vid olika tillfällen, kommer de också att slitas ut vid olika tillfällen.

2. Att hjulinställningarna är felaktiga

En annan vanlig orsak till ojämnt däckslitage är att hjulinställningarna på ett eller flera hjul är felaktiga. Något som bl.a. leder till att däcket är obalanserat och därav slits ut fortade än de andra.

3. Att lufttrycket är felaktigt

På samma sätt som felaktiga hjulinställningar kan leda till ojämn slitna däck, kan ett felaktigt lufttryck i däcken göra detsamma.

Så slipper du problem med ojämnt däckslitage

Nu när du har bättre koll på vilka potentiella orsaker som kan ligga bakom problemet med ojämnt däckslitage, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att undvika dessa:

1. Byt ut däcken vid samma tillfälle

För att undvika ojämnt däckslitage rekommenderar vi dig att, i så lång utsträckning som möjligt, byta ut däcken vid ett och samma tillfälle.

2. Se till att hålla efter däcken

Ett annat tips för att undvika detta problem och samtidigt förlänga däckens livslängd, är att hålla efter dem. Säkerställ exempelvis att hjulinställningarna och lufttrycket på däck är korrekt.

Fler tips på hur du lyckas med det sistnämnda hittar du i vår tidigare artikel där vi redogör för vikten av rätt lufttryck i bildäcken.

3. Använd fyrhjulsdrift

Sist men inte minst vill vi rekommendera dig att använda en bil som är utrustad med fyrhjulsdrift, då detta minskar däckslitage i allmänhet och ojämnt däckslitage i synnerhet. En av många fördelar med fyrhjulsdrift!

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter bilens däck? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig gärna att se över och byta ut däcken om det skulle behövas.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.