5 juli 2021

När ska man byta bil? 5 saker att tänka på

Det är många bilägare som funderar på när och hur ofta man bör byta bil. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull saker som hjälper dig att avgöra när det är dags för just dig att byta fordon.  

5 tips som hjälper dig att avgöra när det är dags att byta bil

Som vi varit inne på inledningsvis är det inte ovanligt att man som bilägare funderar på när och hur ofta man bör byta ut sin bil. Likt de flesta frågor finns det däremot inga enkla eller generella svar på denna fråga. För att få ett mer korrekt svar gäller det istället att utgå ifrån sina egna förutsättningar och behov.

Nedanför har vi därför samlat fem tips och råd som hjälper dig att avgöra när det är dags att byta ut din bil:

1. Fundera på vad du vill ha ut av bilen

Det allra första du bör göra är att fundera över vad du vill ha ut av din bil. Värdesätter du komfort, säkerhet eller den senaste tekniken? Eller ser du endast bilen som ett färdmedel som används för att pendla till jobbet och underlätta vardagen?

Beroende på detta kan du nämligen välja att byta ut bilen vid olika tillfällen. Tillhör du en av dem som värdesätter en hög komfort och säkerhet samt vill kunna ta del av den allra senaste tekniken, kanske det är mer rimligt att byta ut bilen vart tredje eller vart femte år.

Om du däremot tillhör en av dem som är tvungen att ha en bil för att ta dig till och från jobbet samt göra andra vardagssysslor, kanske du inte vill byta bil lika ofta. Då räcker det möjligtvis att göra det vart tionde år, förutsatt att den fungerar som den ska.

2. Fundera över hur mycket du använder bilen

En annan sak som kan vara bra att fundera över är hur mycket du använder bilen. Kör du tusentals mil per år slits bilen snabbare, vilket i sin tur innebär att det kan vara bättre att byta ut den mer frekvent.

Om du däremot inte använder bilen särskilt ofta behöver du inte heller byta ut den lika frekvent, förutsatt att du inte vill ta del av den senaste tekniken och utrustningen.

3. Väg in eventuella service- och reparationskostnader

Denna punkt hör ihop med ovanstående. Som vi varit inne på tidigare slits nämligen bilen snabbare ju mer den används. Något som i sin tur kan medföra stora service- och reparationskostnader.

Med anledning av detta kan det vara mer förmånligt att byta ut bilen oftare, exempelvis vart tredje eller vart femte år. Att väga in service- och reparationskostnader är således viktigt för att kunna avgöra hur ofta man bör byta bil. Framförallt om man kör väldigt mycket.

4. Väg in de olika finansieringslösningarna

När man ska införskaffa sig en ny bil kan man antingen göra detta genom ett köp eller via leasing. För att lära dig mer om vad som skiljer de två alternativen åt rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel ”Billån eller leasing – vad ska man välja?”.

I korta drag innebär leasing att man hyr och använder en bil som ägs av ett finansbolag. När man leasar en bil reglerar avtalet hur länge man kan nyttja bilen innan man är tvungen att byta ut den. Det vanligaste är idag 3 år.

Om du tillhör en av dem som gärna vill byta bil med jämna mellanrum, men känner att det är svårt att finansiera detta via köp, kan således leasing vara ett fördelaktigt alternativ.

5. Ta hänsyn till förändringar i din livsstil

Ibland händer det saker i livet som gör att man är tvungen att byta bil oftare än vad man planerat. Kanske får man utökning i familjen? Kanske har man skaffat sig en ny hobby som kräver fyrhjulsdrift eller mer bagageutrymmet? Eller kanske har man fått ett nytt jobb som gör att man kräver en bil med lägre bränsleförbrukning?

Det gäller att ta hänsyn till dessa förändringar och inse att de kan medföra att du blir tvungen att byta bil tidigare än du tänkt dig.

Sammanfattningsvis

Det finns inga generella svar på när eller hur ofta man bör byta bil. För att få bästa möjliga svar på denna fråga gäller det att utgå ifrån sina egna förutsättningar och behov!

Genom att fundera över ovanstående saker är det förhoppningsvis enklare att avgöra när det är dags för just dig att byta bil.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng.

Synonymt för våra bilmodeller är att de också har smarta och rymliga bagageutrymmen som säkerställer att du får med dig så mycket som möjligt under bilresan. De är också försedda med avancerad säkerhetsutrustning som håller dig och din familj säker.

Hitta din närmaste Suzuki-återförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.