22 februari 2021

Montera takbox – så gör du

Allt fler svenskar upptäcker fördelarna med att använda en takbox under skidsemestern och vid andra tillfällen där man är i behov av lite extra plats. För att bilresan ska bli säker gäller det dock att takboxen monteras på rätt sätt. Låt oss därför berätta mer om hur du lyckas med just detta!

Så monterar du en takbox

Som nämnts inledningsvis är det väldigt viktigt att du monterar din takbox på ett korrekt sätt. Annars riskerar den nämligen att påverka bilens aerodynamik på ett negativt sätt och i värsta fall att ramla av under färden. Något som i sin tur kan utsätta såväl dig som dina medtrafikanter för stor fara.

För att undvika allt detta tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga en takbox på rätt sätt:

1. Inhandla rätt utrustning

Det allra första du måste göra är att inhandla ett par takräcken som passar din bil samt en takbox som är kompatibel med såväl räckena som bilen. Hos din lokala Suzukiåterförsäljare kan du hitta alla tillbehör som du behöver för en smidigare bilresa, vilket givetvis inkluderar takräcken och boxar!

2. Montera takräckena

När du väl har inhandlat all nödvändig utrustning är det dags att montera takräckena. Beroende på vad du har för bil och modell på räckena kan tillvägagångssättet skilja sig åt något.

I korta drag kan man däremot säga att det finns två olika tillvägagångssätt – antingen fästs de i bilens rails eller också med särskilda monteringssatser. Det förstnämnda alternativet är betydligt smidigare!

3. Placera takboxen på rätt ställe

Nästa steg är att placera ut takboxen på rätt ställe. Något som kan vara lättare sagt än gjort om man aldrig har gjort det tidigare. Här är det dels viktigt att placera boxen mitt på taket för att undvika snedbelastningar och andra otrevligheter.

Därutöver är det viktigt att takboxen inte sticker ut för mycket baktill. Gör den detta riskerar du nämligen att förstöra såväl lacken som karossen när du öppnar bagageluckan. Kontrollera därför hur långt bak du kan montera boxen utan att göra någon åverkan på bilen.

4. Fäst boxen

När du väl har säkerställt att takboxen ligger mitt på taket och inte riskerar att skada bagageluckans lack eller kaross, är det dags att fästa den i räckena. Något som enkelt görs med tillhörande fästen!

5. Tänk på hur du packar

Det är däremot inte enbart en felaktig montering som kan ställa till det längs vägarna. Även en fellastad takbox kan leda till otrevligheter som ojämn viktfördelning och försämrad tyngdpunkt.

För att få praktiska tips på hur du lyckas med packningen, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Packa takbox – så gör du”.

Köp tillbehör hos din Suzukiåterförsäljare

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att montera en takbox på bästa sätt!

Är du i behov av att komplettera din bil med en box? Hos din lokala Suzukiåterförsäljare kan du hitta alla tillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzukiåterförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.