25 maj 2020

Moms vid bilköp – vad gäller?

Det finns många frågor som kan dyka upp i samband med ett bilköp. Om man som företag ska investera i en ny bil, kan det exempelvis dyka upp funderingar relaterat till momsen. Vi tänkte därför försöka reda ut några av de frågetecken som kan uppstå.

Vanliga frågor relaterat till moms och bilköp 

Som tidigare nämnts kan det uppstå många funderingar när man är i färd med att köpa en ny bil. Nedan försöker vi reda ut för några av de vanligaste frågorna relaterat till moms och bilköp:

Kan man göra momsavdrag vid ett bilköp?

Den allra vanligaste frågan är huruvida man som företag har rätt att göra avdrag på momsen i samband med ett bilköp. Och till denna fråga finns det dessvärre inget enkelt svar, då det kan variera från fall till fall.

I de allra flesta fall får du däremot inte dra av momsen vid inköp av en personbil. Till en personbil klassas de fordon som:

  • Enligt lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner är personbil (se vägtrafikregistret).
  • Lastbilar med skåpkarosseri om totalvikten är högst 3 500 kg (om inte förarhytten och skåpet utgör separata karosserienheter).
  • Bussar med en totalvikt om högst 3 500 kg.

Det finns däremot tillfällen då du som företag har möjlighet att göra momsavdrag, även på personbilar. Exempelvis om bilen är ämnad för återförsäljning i en bilhandel eller också ska användas vid persontransporter i en taxirörelse. Även vid biluthyrning och körkortsutbildning är det möjligt att göra avdrag på momsen.

Notera däremot att momsreglerna kan ändras med tiden. Vi rekommenderar dig därför att alltid kontrollera vilka lagar och regler som gäller vid den tidpunkt som du ska köpa en bil. Rådfråga någon branschkunnig om du är osäker på vad som gäller.

Vad gäller vid köp av tillval?

En annan fundering som brukar dyka upp är, ”har jag möjlighet att göra momsavdrag på tillval?”. Även här finns det inget enkelt svar.

Det första man måste ha klart för sig är vad som räknas som tillval. Detta är utrustning som beställs och fabrikmonteras i samband med nybilsbeställningen. Det kan handla om tillval såsom lack, klädsel, säkerhetsutrustning och liknande.

Denna utrustning bedöms på samma sätt som bilen, vilket innebär att de flesta företag inte har möjlighet att göra avdrag på momsen. Än en gång är det viktigt att påpeka att momsreglerna kan ändras med tiden. Kontrollera därför vad som gäller vid rådande tidpunkt!

Vad gäller vid köp av extrautrustning?

Väljer du i efterhand att utrusta din företagsbil med extrautrustning, exempelvis extralysen eller liknande, har du möjlighet att göra avdrag enligt de allmänna momsreglerna.

Kan man göra momsavdrag vid leasing?

 Alla företag väljer däremot inte att köpa en bil. En del väljer istället att leasa sin bil, och vid dessa fall har man vanligtvis möjlighet att dra av 50 procent av momsbeloppet. En förutsättning är däremot att personbilen körs minst 100 mil per år inom den momspliktiga verksamheten.

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka lagar och regler som gäller vid det tillfälle som du ska köpa eller leasa en bil!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil till företaget, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder flertalet välutrustade bilmodeller som passar alla typer av behov. Självklart till förmånligt pris!

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.