8 mars 2021

Tips på god mat för fjällsemestern

Många svenskar beger sig till fjällen under årets kallare månader. Trots att de flesta fjäll- och skidanläggningar numera är välutbyggda och bjuder på ett stort utbud av mat och underhållning, kan det vara skönt att laga mat hemma i stugan. Här tänkte vi därför tipsa om fem enkla och välsmakande rätter som lämpar sig utmärkt att laga under fjällsemestern! 

Goda maträtter att tillaga i fjällstugan

Som nämnts inledningsvis bjuder de flesta anläggningar idag på ett gediget matutbud. Trots detta kan det vara skönt att hålla sig hemma och tillaga mat i stugan, åtminstone några dagar.

Nedanför har vi samlat en handfull goda och lättlagade rätter som passar perfekt för sköna dagar i fjällstugan:

Tacos eller tacopaj

Tacos, fredagsfavoriten som alltid går hem hos hela familjen. Hacka upp grönsaker, stek köttfärs och avnjut tillsammans med bröd och sås. Det blir inte mycket enklare eller godare än såhär, vilket gör tacosen till en perfekt maträtt att tillaga i fjällen!

Känner du däremot för att variera den traditionsenliga fredagstacosen kan du istället tillaga en tacopaj. Köp eller gör en egen pajdeg som du förgräddar i ugnen. Stek köttfärs tillsammans med hackad paprika och lök som sedan hälls över pajdegen. Täck ovansidan med ost och servera med grönsaker, sås och tacochips.

Kycklinggryta

En varm och mustig gryta värmer gott i vintermörkret. Varför inte slänga ihop en enkel och välsmakande kycklinggryta?

Stek kyckling (bröst- eller lårfiléer) tillsammans med gul lök och vitlök. Tillsätt en smaksatt creme fraiche, exempelvis paprika och chili, mjölk och en handfull körsbärstomater. Låt puttra tills kycklingen är färdig och servera tillsammans med ris. Enkelt och gott!

Pestopasta

Pasta mättar bra efter en lång dag i skidbacken.

Köp en färdig pesto eller gör din egen genom att mixa vitlöksklyftor, olivolja, basilika och parmesanost. Koka pastan och tillsätt peston. Det går även bra att komplettera pestopastan med chorizo, kyckling, mozzarellaost eller något annat protein.

Pastasallad

Salladsrätter är enkla att göra samt nyttiga och goda att avnjuta. Tillsätter du dessutom lite pasta så blir det betydligt matigare. Hacka upp och blanda era favoritgrönsaker, tillsätt pasta och toppa eventuellt med någon sås eller smaksatt olivolja.

Souvas

Souvas hör fjällen till. Det är någonting som bara måste avnjutas under semestern. Fräs enkelt upp köttet i en stekpanna och avnjut det i pitabröd tillsammans med sallad, gurka, rödlök och en chilisås gjord på gräddfil, chili (färsk eller exempelvis Sriracha) och vitlök.

Där har du det – en handfull välsmakande och lättlagade maträtter som passar utmärkt att äta under fjällsemestern!

Ta er till fjällen på ett säkert sätt

Om du vill nå din fjälldestination på ett lugnt och säkert sätt, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki. Våra bilar är nämligen utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.