6 april 2021

Tips när du ska använda en lasthållare på din dragkrok

Vi har tidigare delat med oss av fem tips för att packa smart i bilen samt redogjort för hur du packar en takbox på bästa sätt. Takboxar är däremot inte det enda alternativet för dig som önskar extra förvaringsutrymme under bilresan. En del väljer istället att använda sig av s.k. lasthållare som monteras på dragkroken. Låt oss därför berätta mer om vad du bör tänka på när du ska använda en sådan!

Innehåll

  • Vad är en lasthållare?
  • Att tänka på när du använder en dragkrokslåda

Vad är en lasthållare?

Förutom lasthållare kan dessa anordningar benämnas som lastflak, lastlådor, lastbärare, lastkorgar, transportboxar eller dragkrokslådor.

Precis som namnen skvallrar om består dessa anordningar av ett mindre öppet flak i aluminium, alternativt en försluten låda som påminner om en takbox, som monteras på bilens dragkrok.

Genom att använda dig av en lasthållare har du möjlighet att få med dig extra utrustning som kanske inte får plats inuti bilen. I och med att hållaren monteras på dragkroken blir det också betydligt enklare att lasta och komma åt föremålen i jämförelse med en traditionell takbox.

Att tänka på när du använder en dragkrokslåda

Fördelarna med att använda sig dessa anordningar är, som du säkerligen märkt, många. Det finns däremot en hel del saker som är viktiga att tänka på när du ska montera och lasta en dragkrokslåda på bilen. Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd till dig som ska göra just detta:

1. Kontrollera vilka viktbegränsningar som gäller

Du kan inte lasta hur mycket som helst på bilens dragkrok. Inte enbart för att den riskerar att ge vika, utan även för att det finns lagar och regler om viktbegränsningar. Det är därför viktigt att du kontrollerar vilka begränsningar som gäller för just din bil och körkortsbehörighet.

2. Säkerställ att lådan kan monteras på din dragkrok

Innan du inhandlar en lasthållare bör du kontrollera så att den kan monteras på din dragkrok. Olika hållare kan nämligen ha olika monteringsanordningar.

3. Följ monteringsanvisningarna noggrant

När du väl har säkerställt att lådans monteringsanordning är kompatibel med din dragkrok, är det dags att montera den på bilen. Här gäller det att följa monteringsanvisningarna noga och även kontrollera så att den sitter fast ordentligt innan du påbörjar packningen.

4. Var noga med lastsäkringen

Använder du dig av en öppen lastkorg är det viktigt att du säkrar lasten med spännband eller ett lastnät. Här gäller egentligen samma principer som när du lastsäkrar föremål på ett släp.

5. Kör försiktigt

Sist men inte minst gäller det att köra försiktigt, så att inget riskerar att ramla av. Sänk hastigheten och undvik hastiga svängar.

Köp tillbehör hos din Suzuki-återförsäljare

Där har du det – en handfull saker som är viktiga att ha i åtanke när du ska använda en lasthållare på din dragkrok.

Är du i behov av att komplettera din bil med tillbehör? Hos din lokala Suzuki-återförsäljare kan du hitta alla tillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzuki-återförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.