10 maj 2021

Lasta virke på släpvagn – så gör du

Det är många svenskar som tar bil och släp till bygghandeln när de ska handla virke till sommarens renoveringar. Något som kräver att man vet hur man lastar och surrar fast virket på rätt sätt. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för att lyckas med detta! 

Innehåll

  • Därför är det viktigt att lasta virket på rätt sätt
  • Så gör du för att lasta och surra fast virket på släpet
  • Låt din nästa bil vara en Suzuki

Därför är det viktigt att lasta virket på rätt sätt

Det finns många anledningar till varför du bör tänka både en och två gånger när du ska lasta och surra fast virke på din släpvagn. Fellastat virke kan dels leda till böter men än värre kan det leda till allvarliga trafikolyckor.

Det finns skräckexempel där fellastade brädor lett till att släpet tippat bakåt och lyft upp en personbil som i sin tur voltat och hamnat på taket mellan körbanorna. Något som man inte vill uppleva!

Så gör du för att lasta och surra fast virket på släpet

Så, hur gör man få för att lasta och surra fast virket på sin släpvagn? Nedanför har vi samlat våra bästa tips och råd för att lyckas med detta:

1. Tänk på viktfördelningen

Det allra första du bör göra är att tänka på viktfördelningen. Mer specifikt gäller det att fördela vikten jämnt över hela släpvagnen. Du vill varken att det ska vara för framtungt eller baktungt eftersom det då riskerar att bli som i det tidigare nämnda skräckexemplet.

Om brädorna sticker ut från släpet är det viktigt att utsticket är så likvärdigt som möjligt (fram och bak).

2. Märk upp utstickande brädor

Om brädorna sticker ut mer från släpet är det viktigt att du märker ut dem med en röd vimpel. Är sikten/väderförhållandena dåliga, alternativt om det är mörkt ute, ska de utstickande brädorna märkas ut med röda ljus och reflexer bakåt respektive vita ljus och reflexer framåt.

3. Surra fast virket ordentligt

Så till ett av de mest kritiska momenten – lastsäkringen. Något som görs bäst med hjälp av spännband och spännare som lindas runt virket. På så sätt trycks virket ner mot flaket när du drar åt spännbandet. Tänk också på att använda minst två spännband, ett fram och ett bak. Allra helst bör du även använda ett spännband i mitten.

Vill du få fler släpvagnstips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzuki-återförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.