2 februari 2021

7 tips när du ska lasta skoter på släp

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av generella tips som är viktiga när du ska lasta en släpvagn. Nu tänkte vi vara lite mer specifika och dela med oss av en rad tips och råd till dig som ska lasta en skoter på släpet!

Lasta skoter på släp – så gör du

Det är många svenskar som fördriver vintrarna med skoterkörning. Och visst är det något alldeles speciellt att flyga fram över snötäckt skog och mark. Det är däremot inte alltid som man vill eller kan köra skoter i sitt närområde och därför väljer att lasta den på släpet och bege sig till fjällen.

Med en så pass dyrbar last gäller det däremot att man är noggrann vid själva lastningen och fastsurrningen. Det sista du vill är att skotern ramlar av och riskerar att orsaka både personskador och materiella skador. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips till dig som ska lasta en skoter på släpet:

1. Kontrollera hur mycket du får dra

Det allra första du bör göra är att kontrollera hur mycket du får dra bakom din bil och med din körkortsbehörighet.

2. Använd ett pålitligt släp

Ska man åka till fjällen med sin snöskoter är det bra att använda sig av ett pålitligt och ordentligt släp. Gå gärna igenom släpvagnen innan och kontrollera så att lufttrycken i däcken är korrekt, att det inte finns några tecken på däckslitage samt att all belysning fungerar som den ska.

3. Använd en ramp för att komma upp

När du väl har säkerställt att du har den rätta behörigheten och att bilen får dra lasten i fråga, är det dags att få upp skotern på släpet. Något som enklast görs med en ramp.

4. Placera skotern i mitten av släpet

När du ska lasta ett släp är det viktigt att få en jämn viktfördelning. Annars riskerar du att få sladd, parallellt som köregenskaperna försämras. Se därför till att placera skotern i mitten av släpet, rakt ovanför hjulaxlarna.

5. Surra fast skotern ordentligt

Med skotern på plats är det dags att surra fast den. Och det ordentligt. För att lyckas med detta rekommenderar vi dig att använda spännband som fästs både vid medarna/stötdämparna och vid mattan.

Använd hellre några spännband för mycket och kontrollera så att allt verkligen sitter som det ska innan du ger dig iväg!

6. Använd ett kapell

Om du inte har ett släp med kåpa kan det vara en bra idé att täcka över skotern med ett kapell. På så sätt skyddar du den mot stenskott, vägsalt och andra otrevligheter som kan uppstå längs vägarna.

7. Kör försiktigt

Sist men inte minst vill vi uppmana dig om att köra försiktigt. Det kan också vara en bra idé att stanna längs vägen och kontrollera ifall det är nödvändigt att efterspänna något av spännbanden.

Suzuki – säker körning oavsett väglag

Om du vill vara säker på att ta dig fram på alla typer av väglag, kan du med fördel låta din nästa bil vara en Suzuki!

Våra bilar utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som gör att du alltid tar dig fram på ett säkert sätt.

Kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.