22 mars 2021

Lasta kajak på bil – så gör du

Vi har tidigare delat med oss av generella tips när du ska lasta föremål på bilens takräcke. Denna gång hade vi tänkt vara lite mer specifika och dela med oss av tips och råd till dig som ska lasta en kajak på bilen!

Så lastar du en kajak på bilen själv

Det är inte alltid som man är flera under kajakturerna. Något som innebär att man blir tvungen att sköta lastningen på egen hand. Man behöver däremot inte vara varken lång eller stark för att lyckas med detta. Det gäller bara att ha rätt teknik!

Nedanför delar vi därför med oss av våra bästa tips till dig som ska lasta en kajak på bilen själv:

1. Se till att ha något mjukt nära till hands

När du är ensam ska lasta kajaken på bilens tak kan det vara fördelaktigt att ha två stycken filtar, liggunderlag eller något annat mjukt föremål nära till hands. De är nämligen viktiga för att inte få onödiga repor på bilen eller kajaken.

Om du inte har något mjukt material nära till hands kan det åtminstone vara fördelaktigt att parkera på en gräsyta för att inte repa kajaken. För att inte repa bilen gäller det däremot att du är väldigt försiktig.

2. Stöd kajaken mot bilen

Det är få människor som är starka eller långa nog att omedelbart lyfta upp kajaken på bilen. För att själv lyckas få upp kajaken gäller det därför att kunna stödja den ena änden mot bilen utan att repa lacken eller förstöra andra komponenter som antenner. Det är alltså här som filten eller liggunderlaget kommer väl till pass!

Här rekommenderar vi dig att stödja kajaken mot den främre delen av takräcket eller kajakhållaren om du har en sådan.

3. Lyft upp den andra änden

När du stödjer kajakens ena ände mot bilen vilar den andra änden på backen. Även här kan det därför vara bra att sätta ut något mjukt för att inte repa kajaken. Står du däremot parkerad på gräs brukar det inte vara nödvändigt.

Hur som helst så blir nästa steg att försiktigt lyfta upp den andra änden på takräcket eller hållaren. För att få maximalt med kraft och slippa onödiga skador i nacke, rygg eller armar, kan du med fördel böja på knäna och placera kajaken på axeln. Ställ dig sedan upp tryck skjut in kajaken på räcket eller hållaren. Tänk på att hålla ryggen rak.

4. Centrera kajaken

När kajaken väl är uppe på taket bör du säkerställa att den är centrerad. Du vill inte att den ska vara fram- eller baktung.

5. Surra fast kajaken

Sist men inte minst är det dags att surra fast kajaken så att den sitter ordentligt. Något som bäst görs med hjälp av spännband. Tänk på att använda 2–3 stycken. En som placeras längre bak, en som placeras längre fram och en som placeras i mitten.

Köp tillbehör hos din Suzuki-återförsäljare

Där har du det – fem tips som hjälper dig att ensam lasta kajaken på bilen!

Är du i behov av att komplettera din bil med ett takräcke eller några andra tillbehör? Hos din lokala Suzuki-återförsäljare kan du hitta alla originaltillbehör som du behöver för en smidigare bilresa.

Klicka här för att hitta närmaste Suzuki-återförsäljare.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.