3 maj 2021

Laddhybrid eller elbil – vad ska man välja?

Vad är egentligen skillnaden mellan en laddhybrid och en elbil? Och vilken av dem ska man välja? Här tänkte vi försöka reda ut alla frågetecken som berör laddhybrider och elbilar. 

Innehåll

 • Vad är en laddhybrid?
 • Fördelar med en laddhybrid
 • Vad är en elbil?
 • Fördelar med en elbil
 • Vilket alternativ ska man välja?
 • Låt din nästa bil vara en Suzuki

Vad är en laddhybrid?

Vad som gör laddhybridbilar unika är att de är utrustade med dubbla motorer. De har en motor som drivs av el och en som drivs av bensin.

Batteriet i bilen laddas upp likt en elbil och används under kortare sträckor. När batterinivån blir låg tar istället bensinmotorn vid och driver bilen framåt. Växlingen mellan el- och bensinmotorn sker helt automatiskt och du som förare behöver därför inte vara orolig att batteriet ska laddas ur och att bilen ska bli stående.

Fördelar med en laddhybrid

En av de största fördelarna med dessa bilar är att du får det bästa av två världar; en elmotor som för de allra flesta är tillräcklig i den vardagliga körningen samt en traditionell bensinmotor som ger dig ökad räckvidd.

Som vi varit inne på tidigare medför de dubbla motorerna också en ökad trygghet i och med att du slipper oroa dig för att batteriet ska ladda ur och att du ska bli stående längs vägen. Du behöver inte heller jaga laddningsstolpar, vilka kan vara svåra att hitta i vissa delar av landet!

Kombinationen av el och förbränningsmotorn ger även en lägre bränsleförbrukning, mindre utsläpp samt en lägre fordonsskatt.

Vad är en elbil?

Till skillnad från en laddhybrid, som drivs av två olika typer av motorer, drivs elbilarna uteslutande av el. De är oftast försedda med en eller flera elmotorer som körs på el från ett batteri.

Fördelar med en elbil

Eftersom en elbil uteslutande drivs på el är det ett mycket hållbart alternativ som generar minimala utsläpp under själva körningen. Något som inte enbart är skonsamt för miljön utan också för plånboken. Att köra på el är betydligt billigare än att köra på bensin eller diesel samtidigt som de har en lägre fordonsskatt.

Vilket alternativ ska man välja?

På denna fråga finns det inget enkelt eller generellt svar. Både laddhybrider och elbilar har sina för- och nackdelar. Det gäller således att jämföra dessa och utgå ifrån ens egna behov och körmönster.

Har du exempelvis ett behov av att kunna köra längre sträckor på ett enkelt och sömlöst sätt? Ja, då passar kanske en laddhybrid bättre än en elbil.

Använder du å andra sidan bilen bara för att köra kortare sträckor i stadsmiljö, kanske en elbil är ett bättre alternativ.

Sammanfattningsvis gäller det alltså att titta på laddhybridernas och elbilarnas respektive för- och nackdelar samt jämföra dessa med dina behov och körmönster.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. Nu finns dessutom alla våra modeller i hybridversion, vilket bl.a. gör att du kan njuta av följande fördelar:

 • Systemet ger lägre bränsleförbrukning
 • Mer kraft tack vare ISG-systemet
 • Minskade utsläppsnivåer
 • Lägre fordonsskatt
 • Erbjuder en lägre prisnivå jämfört med laddhybrider och andra elbilar
 • Ingen laddning via laddstolpar behövs

Läs mer om Suzukis hybrider eller kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare, de besvarar alla dina frågor och hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.