26 april 2021

5 tips när du ska köra bil med husvagn

När du ska dra en husvagn bakom bilen finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Här tänkte vi därför dela med oss av fem tips och råd till dig som planerar att ge sig ut på en husvagnssemester! 

Att tänka på när du ska dra en husvagn bakom bilen

Som nämnts inledningsvis finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på när du ska ge dig ut på en husvagnssemester. Nedanför har vi samlat en handfull tips och råd till dig som är i färd med att göra just detta:

1. Kontrollera hur mycket du får dra med din bil och körkortsbehörighet

Det allra första du bör göra är att kontrollera så att du får dra husvagnen bakom din bil och med din körkortsbehörighet.

Hur tung husvagn din bil får dra kan du läsa på registreringsbeviset.

Vad gäller körkortsbehörigheten får du enligt rådande regler köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt om högst 3 500 kg med en tillkopplad släp-/husvagn med ett vanligt B-körkort. Ska du dra en husvagn bakom bilen kan du således behöva utökad B-behörighet eller ett BE-körkort.

Notera däremot att dessa regler kan komma att ändras över tid. Var därför noga med att alltid kontrollera vilka bestämmelser som gäller!

2. Gör en sista kontroll inuti husvagnen

När du väl har rett ut alla frågetecken som rör viktbegränsningar och körkortsbehörigheter, bör du göra en sista kontroll inuti husvagnen. Kontrollera att alla dörrar och luckor är stängda samt att det inte finns några lösa föremål.

3. Se till att koppla rätt

Att husvagnen är korrekt kopplad till bilen är av största vikt. Exakt hur man gör denna koppling kan variera något mellan olika fabrikat och årsmodeller. Principen är däremot densamma:

  • Se till att dragkroken befinner sig under kulhandsken
  • Veva ner stödhjulet till dess att kulhandsken fastnat på dragkroken
  • Säkra kulhandsken och koppla in belysningen

4. Följ hastighetsbegränsningarna

När du drar en husvagn bakom bilen får du köra i max 80 km/h.

5. Var försiktig vid inbromsningar, kurvor och farthinder

Tänk på att bromssträckan blir längre än vanligt när du drar en husvagn samt att det kan uppstå gungningar vid kurvor och farthinder. Det gäller därför att anpassa körningen efter detta.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.