10 maj 2021

Att tänka på när du ska köra bil med hund

Ska du ta med dig din fyrbenta vän i bilen? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här tänkte vi därför berätta mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska köra bil med din hund! 

Tänk på detta när du ska ta med hunden i bilen

Som nämnts inledningsvis finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på när hunden ska följa med på en biltur. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta sakerna att tänka på:

1. Se till att hunden sitter säkert

En av de allra vanligaste frågorna bland hundägare är ”måste hunden sitta i bur i bilen?”.

Det korta svaret på denna fråga är ”det beror på”.

Numera finns det en reglering som tar avstamp i Jordbruksverkets föreskrifter om transport av levande djur. I dessa framgår det att hunden inte får vara lös i bilen. Den måste antingen:

  • Sitta i en transportbur
  • Sitta bakom ett kraftigt lastgaller
  • Sitta i en sele som är ansluten till ett särskilt säkerhetsbälte

Vad händer om man inte följer föreskrifterna?

Om du bortser från föreskrifterna – d.v.s. att du låter hunden vara lös i bilen – riskerar du att få böter om polisen stannar dig.

Detta är däremot inte den enda anledningen till varför du bör följa föreskrifterna. Än viktigare är det nämligen ur ett säkerhetsperspektiv. Skulle ni krocka förvandlas hunden till en flera hundra kilo tung projektil, vilket får förödande konsekvenser för såväl passagerare som hund!

2. Se till att hunden har tillgång till mat och vatten

Ska ni åka på en längre resa är det viktigt att hunden har tillgång till mat och vatten. Här underlättar det väldigt mycket om hunden sitter i en bur i bagageutrymmet, då man kan ställa in en skål med mat respektive vatten.

3. Gör kontinuerliga stopp för att rasta hunden

Något annat som är viktigt om ni ska åka på en längre resa är att göra kontinuerliga stopp för att rasta hunden. Det är viktigt att de får röra på sig samt uträtta sina behov!

Hunden bör rastas minst var sjätte timme men gärna oftare än så.

4. Lämna inte hunden ensam i bilen

Enligt rådande lagar och regler får inte hunden lämnas ensam i bilen om det finns risk för att temperaturen överstiger +25°C, alternativt understiger -5°C.

Hunden får heller inte förvaras permanent i ett fordon och inte sitta ensam mer än 3 timmar (om temperaturen tillåter).

5. Kör försiktigt

Sist men inte minst är det viktigt att undvika stress och köra försiktigt. Det mår alla i bilen bra av!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål bil som tar dig och din hund fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.