16 juli 2021

Därför bör du inte köra bil med hörlurar

Det finns många störningsmoment som kan distrahera förare i trafiken och därigenom öka risken för allvarliga olyckor. Här tänkte vi fokusera på en av dessa – hörlurar.

Varannan svensk använder hörlurar i trafiken

Enligt en undersökning från If har varann svensk på sig hörlurar när de befinner sig i trafiken, medan var tionde svarande uppger att de använder sig av hörlurar i bilen.

Hörlurar leder till ökad risk för olyckor

Att köra bil med hörlurar kan vara ett störningsmoment som stjäl fokus från själva körandet och därav ökar risken för olyckor.

– Att köra bil med hörlurar, särskilt med hög volym, kan vara ett störmoment. Det finns en risk att inte uppfatta trafiken runt omkring och att man mister skärpan och blir en trafikfara, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

Även andra myndigheter, däribland Trafikverket och trafikpolisen, ser ett ökat samband mellan hörlurar och olyckor.

Hörlurar i trafiken är inte att rekommendera

I dagsläget finns det ingen lag som förhindrar bilförare från att använda hörlurar i trafiken. Att köra bil med hörlurar är däremot inte att rekommendera. Trafikmiljön är idag komplex och kräver ens fulla uppmärksamhet. Något som hörlurarna förhindrar och därav ökar riskerna för allvarliga olyckor!

Om du vill lyssna på musik under bilresan är det bättre att göra det via stereon.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig, bränslesnål och säker bil som tar dig och din familj fram på ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller, alla utrustade med den senaste tekniken och säkerhetsutrustningen.

Läs mer om säkerheten i Suzuki eller kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare, de berättar gladeligen mer om alla funktioner som finns i våra bilar och hjälper dig även att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.