27 april 2020

5 saker att tänka på när man ska köpa sin första bil

Att skaffa sin första bil kan vara förenat med en skräckblandad förtjusning. Det är spännande, samtidigt som många tankar snurrar runt i huvudet. För att underlätta denna process, tänkte vi i denna artikel dela med oss av fem saker att tänka på när du ska köpa din första bil! 

Att tänka på när du köper din första bil

Som tidigare nämnts finns det många tankar som snurrar i huvudet när man ska investera i sin första bil. I och med att man aldrig har gått igenom det tidigare kan det också vara svårt att veta vad man ska tänka på. Fundera på nedanstående frågeställningar så går det garanterat lite enklare:

1. Automat eller manuell?

Något som många förstabilsköpare funderar på, är ifall de ska köpa en bil med automat eller manuell växellåda. Här finns det egentligen inget rätt eller fel. Det handlar om personligt tycke och smak.

Många äldre föredrar bilar med manuell växellåda, då det är det som de vant sig vid. För många yngre kan istället automat vara ett tilltalande alternativ, då de brukar anse att det är bekvämare.

Fundera på vilket av alternativen som passar bäst för dig. Provkör även bilar med både manuell och automatisk växellåda för att bekanta dig med de olika alternativen.

2. Vilken motor passar ditt körmönster?

Olika motorer passar olika körmönster. Vid stadskörning och kortare sträckor kan exempelvis en bensin eller hybridbil vara bäst lämpad, då dessa genererar mindre utsläpp vid den typ av körning. Något som är skonsamt för både plånboken och miljön!

Om du å andra sidan pendlar långa sträckor till jobbet eller generellt sett har långa årliga körsträckor, kan istället en dieselmotor vara ett bättre alternativ. Vid längre körningar brukar dessa vara energieffektivare än bensinmotorer.

Det finns också andra alternativ såsom biogas. På Suzuki har vi utvecklat ett eget biogassystem som är speciellt anpassad för det svenska klimatet. Läs mer om Suzukis biogasbilar.

För att summera det hela bör du alltså tänka på hur bilen kommer att användas. Hur långa sträckor kommer den att färdas, och i vilken miljö kommer det framförallt att ske?

3. Hur stor ska bilen vara?

Nästa steg är att fundera på bilens storlek. För att hitta det alternativ som passar bäst för dig, rekommenderar vi att du än en gång funderar på hur bilen ska användas.

Är det framförallt vid stadskörning? Har du en stor familj som måste få plats i bilen? Eller transporterar du otympligt gods och är i behov av ett stort lastutrymme?

Beroende på hur bilen ska användas kan det vara bättre lämpat med en stor eller liten bil. Det viktiga är att du väljer det alternativ som passar just dig och dina behov.

4. Hur mycket kommer den månatliga driften kosta?

Att skaffa sig en bil är en sak. Vad många däremot inte tänker på är att bilköpet är förenat med månatliga kostnader. Det är drivmedel, försäkring, service, vägtrafikskatt och andra avgifter som tillkommer.

Ett bra tips är därför att räkna på vad den månatliga driften för olika bilmodeller kan vara. Genom att välja mindre och bränsleeffektiva bilar kan du exempelvis spara en hel del pengar.

När du väl har fått en överblick av driftkostnaden kan du sätta detta i paritet till din ekonomi. Har du råd med detta och känner du att det är värt kostnaden?

5. Ska du köpa eller leasa?

De flesta som är i färd med att skaffa sig sin första bil, tänker att de ska köpa den. För en del kan däremot leasing vara ett bättre alternativ. Ett tips är därför att undersöka båda möjligheterna och se vilket av dem som passar bäst för just dig!

För att lära dig mer om bilköp respektive leasing, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Låt din första bil vara en Suzuki 

Om du är i färd med att skaffa din första bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att skaffa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris. Vi erbjuder både köp och leasing.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.