25 februari 2020

Att tänka på när du ska köpa bil till företaget

Det finns många saker att tänka på när du ska investera i en ny bil. Inte minst om den ska användas inom företaget. I denna artikel tänkte därför dela med oss av våra bästa tips på hur du bör tänka när du ska köpa en bil till företaget! 

Tips när du ska köpa en företagsbil 

Att investera i en ny bil innebär oftast en betydande kostnad. Det gäller därför att du inte tar förhastade beslut. För att hjälpa dig på traven tänkte vi dela med oss av fyra tips och frågeställningar, vilka förhoppningsvis hjälper dig att välja rätt företagsbil:

1. Tjänstebil eller förmånsbil?  

Det allra första du bör fundera på är ifall du är i behov av en tjänstebil eller förmånsbil. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två?

Tjänstebil

Precis som namnet antyder är en tjänstebil avsedd för att användas inom verksamheten. Det är således företaget som äger bilen och står för alla kostnader. Bilen får således inte användas i privat syfte, mer än ”i ringa omfattning”, vilket i dagsläget är max 100 mil vid max 10 tillfällen per år.

Förmånsbil

Om du å andra sidan vill kunna använda bilen för privat bruk, kan en förmånsbil vara ett bättre alternativ. Du äger då bilen själv och kan således använda den hur du vill. Används den både privat och inom företaget (och du väljer att inte göra några avdrag för bilkostnader i företaget) kan du istället ta ut milersättning, vilket innebär att företaget ersätter dig med 18,50 kr per mil.

Väljer du det sistnämnda alternativet bör du däremot vara medveten om att bilen är skattepliktig och resulterar i ett tillägg på din lön. Något som i sin tur resulterar i att du blir tvungen att betala mer skatt.

Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel ”Förmånsvärde på bil – så fungerar det”.

2. Vad är det billigaste alternativet? 

Nu har du förhoppningsvis bättre koll på vad som skiljer en tjänstebil från en förmånsbil. Det är däremot en följdfråga som brukar dyka upp hos de flesta – “vad är det billigaste alternativet mellan de två?”.

En fråga som inte har något entydigt svar. Det beror helt enkelt på vad bilen kostar i anskaffningsvärde samt hur mycket du använder den privat.

3. Hur ska bilen användas?

När du väl har kommit fram till om en tjänste- eller förmånsbil passar dig bäst, bör du fundera lite mer på hur bilen ska användas. Det är nämligen viktigt för att välja rätt storlek och motor på bilen.

Ska den användas för att transportera stora och otympliga föremål är det såklart en fördel att välja en något större bil. Om den å andra sidan ska användas för att ta dig till och från möten, kan en mindre bilmodell vara mer passande.

Beroende på viket körmönster du har kan även olika typer av motorer av vara bäst lämpade. Vid körning i stadsmiljö och kortare sträckor är oftast bensin- eller elbilar att föredra. Ska den däremot användas vid längre körsträckor är istället diesel eller biogas ett bättre alternativ.

 

4. Har du några ytterligare behov eller krav?  

Ägarform, storlek och motor är bland det viktigaste att komma underfund med. När du väl har fått klarhet i dessa frågor kan du fundera på om du har några ytterligare behov eller krav. Är du exempelvis i behov av fyrhjulsdrift? Eller önskar du någon annan utrustning?

Genom att tänka igenom och besvara alla dessa frågor, kan du förhoppningsvis komma fram till vilken bil du ska köpa till företaget.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Hos oss på Suzuki finns något för alla. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller också en fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram i all typ av terräng, hittar du det garanterat hos oss!

Bekanta dig med våra olika bilmodeller:

Eller hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för en provkörning.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.