5 juli 2021

Hur ofta ska man byta däck på bilen? Vi ger dig svaret

Däcken slits med tiden ut och behöver därför bytas ut. Men hur ofta ska man egentligen byta däck på bilen? Det tänkte vi reda ut här.  

Hur ofta behöver man byta däck?

Det är många bilägare som funderar hur ofta man behöver byta däck på sin bil. På denna fråga finns det dessvärre inget enkelt ett generellt svar som gäller för alla. För att få ett mer rättvist svar på denna fråga gäller det att kika närmare på de huvudsakliga faktorer som påverkar däckets livslängd.

Faktorer som påverkar däckets livslängd

Det finns en mängd olika faktorer som är avgörande för däckens livslängd. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta:

1. Motorstyrka

En av de faktorer som påverkar hur snabbt däcket slits är bilens motorstyrka. Ju snällare motor, desto lugnare accelerationer och inbromsningar. Detta är också en av anledningarna till att däcken på sportbilar tenderar att slitas fortare.

2. Körbeteende

Du behöver däremot inte en snabb bil för att slita snabbare på däcken. Det räcker med att du har ett aggressivt körsätt som inkluderar snabba accelerationer, hög fart i kurvor samt kraftiga inbromsningar för att däckens livslängd ska förkortas avsevärt.

3. Miltal

Hur mycket du kör med din bil kommer att ha en stor inverkan på däckens livslängd. Generellt sätt brukar man säga att däcken klarar sig 4000–7000 mil, förutsatt att det handlar om normal körning.

4. Ålder

Däckens ålder kan påverka dess livslängd. I och med att gummi är ett naturligt material som torkar med åren, tenderar äldre däck att slitas fortare. De kan även råka ut för sprickbildningar.

5. Lufttryck

Det är inte ovanligt att man kör runt med ett felaktigt tryck i sina däck. Ett lågt lufttryck kan dessvärre öka däckslitaget, förlänga bromssträckans och förkorta däckets livslängd. Se därför till att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum!

6. Hjulinställningar

På samma sätt som ett felaktigt lufttryck kan öka slitaget, kan felaktiga hjulinställningar göra detsamma. Ett bra tips är därför att alltid låta en certifierad verkstad göra dina däckbyten. Misstänker du att däcken är obalanserade bör du låta en fackman titta på dem och ta adekvata åtgärder.

7.Förvaring

Sist men inte minst kan förvaringen påverka däckens livslängd. Se därför till att alltid förvara däcken på rätt sätt!

Sammanfattningsvis

Hur ofta man behöver byta däck på sin bil beror på en mängd olika faktorer. Det bästa du kan göra är att vara medveten om vilka dessa faktorer är samt kontrollera däcken med jämna mellanrum. När de har blivit alldeles för slitna är det dags att byta ut dem.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl däckbyten och service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.