3 maj 2021

5 tips när du ska frakta kajak på släp

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av våra bästa tips och råd när du ska lasta en kajak på bilens takräcke. Det är däremot inte alltid som man vill transportera kajaken på taket. Ibland kan man vilja frakta den på ett släp. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du lyckas med just detta! 

Frakta kajak på släp – så gör du

Som du säkerligen förstår finns det en hel del att tänka på när man ska lasta och transportera en kajak på ett släp. Med rätt tillvägagångssätt går det däremot alldeles utmärkt!

Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd för att lyckas med just detta:

1. Kontrollera hur mycket du får dra

Det allra första du måste göra är att kontrollera hur tungt du får dra med din bil och din körkortsbehörighet. Har du ett vanligt B-körkort får inte totalvikten (bil + släp + kajak) överstiga 3 500 kg!

2. Se till att kajaken ligger stabilt

Efter att ha kontrollerat ovanstående är det dags att lasta kajaken på släpet. Här är det viktigt att den ligger stabilt, gärna upp och ner eftersom den är som mest stabil då.

3. Håll koll på hur mycket kajaken sticker ut

I samband med att du lastar kajaken måste du även hålla koll på hur mycket den sticker ut från släpet.

Sticker den ut mer än en meter måste den märkas ut med en gul eller röd flagga om du ska köra i dagsljus. Ska du köra när det är mörkt ute måste den märkas ut med en röd reflex och lampa.

4. Var noga med lastsäkringen

Nästa steg är att spänna fast kajaken. Något som bäst och enklast görs med 2-4 spännremmar. Remmarna bör lindas minst två varv runt kajaken. När du är färdig kan du kontrollera så att kajaken sitter fast ordentligt och efterspänna remmarna vid behov.

5. Kör försiktigt

Sist men inte minst gäller det att köra försiktigt. Sänk hastigheten och undvik kraftiga inbromsningar eller kurvor!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzuki-återförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.