1 mars 2021

Att tänka på vid förvaring av släpvagn

Vi har tidigare berättat hur du gör för att lasta en släpvagn på bästa sätt samt delat med oss av sju tips när du ska köra bil med släp. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och dela med oss av en handfull saker som är viktiga att tänka på vid släpvagnsförvaringen. 

Därför är förvaringen viktig

Det finns många goda anledningar till varför du bör tänka både en och två gånger när du ska förvara ditt släp, oavsett om det handlar om vinter- eller sommarförvaring.

Genom att vara noggrann med detta moment säkerställer du nämligen att släpet håller sig i bästa tänkbara skick, vilket i sin tur är skonsamt för plånboken samtidigt som det ökar trafiksäkerheten.

Ett släp med bristfälliga komponenter kan nämligen leda till stora reparationskostnader. I värsta fall kan det dessutom leda till farliga situationer och olyckor i trafiken. Något som du alltså kan undvika genom att vara noggrann med förvaringen!

5 tips när du ska förvara ditt släp

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att vara noggrann med förvaringen, tänkte vi dela med oss av en handfull tips som kommer väl till pass när du ska förvara ditt släp:

1. Om möjligt, ställ det under tak

Om möjligt bör du alltid försöka förvara din släpvagn under tak. Det gäller oavsett årstid. Under sommaren kan tung nederbörd och fukt leda till att släpets träbotten börjar ruttna och likaså kan snö och väta ställa till med liknande problem under vintermånaderna.

Har du en carport eller liknande är det en utmärkt plats att förvara ditt släp på!

2. Om möjligt, ställ det i ett garage under vintern

När vintern gör entré är det än viktigare att skydda ditt släp mot snö och kyla. Det allra bästa är att förvara släpet i ett torrt och varmt garage. På så sätt kan du känna dig trygg med att det håller sig i bästa tänkbara skick!

3. Täck över släpet så gott det går

Självklart är det inte alla som har tillgång till ett garage och därav är tvungna att låta släpet stå ute under vintermånaderna. Om så är fallet för dig gäller det att försöka täcka över det så gott som möjligt.

Ett bra tips är att placera en stor presenning över själva släpvagnen. Därutöver kan det vara en bra idé att täcka däcken med en plywoodskiva eller liknande. På så sätt förhindrar du att eventuell snö ligger pressat mot däck och fälg och orsakar rost och andra problem.

4. Ta bort eventuell snö

Bor du på en plats med mycket nederbörd under vinterhalvåret bör du kontinuerligt ta bort snö från presenningen. Blir snötäcket allt för tungt riskerar nämligen presenningen att ge vika.

5. Inspektera släpet efter vinterförvaringen

Sist men inte minst bör du alltid kontrollera så att släpet är helt och funktionsdugligt efter att ha stått ute hela vintern!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att införskaffa en ny bil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder bilmodeller för alla typer av behov. Oavsett om du letar efter en liten och bränslesnål stadsbil eller en fyrhjulsdriven SUV som klarar av att dra ett släp och ta sig fram i all typ av terräng.

Hitta din närmaste Suzukiåterförsäljare för att lära dig mer om våra bilmodeller och smarta tillbehör!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.