7 december 2020

Så gör du för att förvara däck på rätt sätt

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du gör för att byta däck på bilen själv. När däcken väl är bytta måste de däremot förvaras, och det på rätt sätt. Låt oss därför dela med oss av våra bästa tips för en lyckad däckförvaring!  

Innehåll

  • Vikten av en korrekt däckförvaring
  • Så förvarar du däcken på rätt sätt
  • Däckbyte och däckförvaring hos Suzuki

Vikten av en korrekt däckförvaring

Som nämnts inledningsvis är det viktigt att förvara däcken på rätt sätt. Men varför är egentligen så noga att man gör detta?

Det finns faktiskt många goda anledningar till varför det är så viktigt att sträva mot en korrekt däckförvaring. Om du inte förvarar däcken på rätt sätt kan nämligen gummits egenskaper förändras. Något som i sin tur kan försämra dess funktion och förkorta dess livslängd.

Som du säkerligen listat ut så kan en försämrad funktion även resultera i sämre kontroll över bilen samt ökade risker i trafiken. Med andra ord kan det få förödande konsekvenser för såväl dig som dina medtrafikanter.

Så förvarar du däcken på rätt sätt

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att förvara däcken på rätt sätt, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med detta i praktiken:

1. Se till att hålla rätt temp

En av de viktigaste faktorerna att tänka på är temperaturen. Förvaras däcken i fel temperatur kan gummit, som tidigare nämnts, påverkas negativt.

Temperaturen bör inte överstiga 25 plusgrader och heller inte understiga 0 grader. Den optimala temperaturen vid däckförvaring är 15 plusgrader.

2. Tänk på fuktigheten

På samma sätt som du bör vara nog med temperaturen, bör du även vara noga med fuktigheten, vilken inte ska vara allt för hög. Om däcken ser blöta och fuktiga ut är detta ett tecken på att luftfuktigheten är för hög. I annat fall bör den vara okej.

3. Undvik starka ljus

Något annat som är viktigt att tänka på är ljusinsläppet. Däcken trivs nämligen bäst i mörka rum och bör därför skyddas mot direkt solljus och starka lampor.

4. Undvik kontakt med olja, fett och liknande

Det är däremot inte enbart ljus som däcken är känsliga mot, utan även oljor, fett och andra lösningsämnen. Se därför till att de inte ligger på ett ställe där det kan komma i kontakt med dessa vätskor.

5. Tänk på placeringen

Sist men inte minst så är det viktigt att tänka på hur du placerar däcken, d.v.s. om de staplas på varandra, ställs på ett däckställ eller också hängs upp.

Vad som är bäst för just dina däck beror på om de förvaras på eller utan fälg. Om de förvaras på fälg ska de antingen hängas upp eller staplas (liggande) på varandra. Lösa däck bör däremot förvaras stående, antingen direkt på backen eller i ett däckställ.

Däckbyte och däckförvaring hos Suzuki

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du förvarar dina däck på bästa sätt!

Önskar du däremot att slippa allt stök och bök som däckbyte och däckförvaring innebär, kan du med fördel vända dig till din lokala Suzukiverkstad. Våra verkstäder hjälper dig med hjulbytet och vissa av dem erbjuder också däckhotell.

Kontakta din närmaste Suzukiverkstad för mer information. 

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.