16 juli 2021

Förvara bilbatteri – tänk på detta

En del bilägare ser alltid till att ha ett extra bilbatteri hemma. Något som är väldigt bra ifall det befintliga batteriet skulle börja bli svagt. För att extrabatteriet ska bibehålla sina ursprungliga egenskaper gäller det däremot att det förvaras på rätt sätt. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur du lyckas med just detta!

Hur förvarar man bilbatterier på bästa sätt?

Bilbatterier mår bäst av att förvaras på en torr och sval plats. Den optimala förvaringstemperaturen är omkring 15 °C. Anledningen till att batterierna trivs bäst i svalare utrymmen är för deras elektrokemiska processer ökar i höga temperaturer vilket leder till försämrad kapacitet.

Förutom att tänka på att temperaturen och luftfuktigheten är det viktigt att batteriet bibehålls fulladdat. Annars finns risken att det sulfalteras, vilket även det leder till försämrad kapacitet. Ett urladdat batteri löper även större risk att frysa sönder.

Se därför till att batteriet är fulladdat när du stoppar undan det för förvaring. Därefter bör det underhållsladdas med jämna mellanrum, ungefär varannan månad.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela mår batterierna bäst av att förvaras torrt och svalt, omkring 15 °C, samt fulladdat.

Vill du få fler tips som förenklar ditt bilägande?

Då rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:

Du hittar ännu fler hjälpsamma artiklar bland våra tips och tricks för bilägare.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.