2 mars 2020

Så fungerar företagsleasing av bil

Leasing är ett av de enklaste och mest ekonomiska sättet att bekosta företagets bilar. Vi tänkte därför berätta mer om hur företagsleasing av bil fungerar, vilka fördelar det medför samt vad du ska tänka på.

Innehåll 

  • Vad innebär företagsleasing?
  • Fördelar med leasing
  • Operationell eller finansiell leasing?
  • Leasa en bil hos Suzuki

Vad innebär företagsleasing?

Leasing betyder i korta drag att man hyr en bil (under lång tid) istället för att köpa den. Det finns däremot väsentliga skillnader beroende på om du vill leasa en bil privat eller via företaget.

När man pratar om det sistnämnda alternativet – företagsleasing – finns det något som kallas för operationell leasing eller fullserviceleasing. Ett upplägg som är mest lik traditionell privatleasing, där du långtidshyr bilen under ett x antal år och slipper betala någon kontantinsats.

Som företag har du däremot ett ytterligare alternativ, vilket kallas för finansiell leasing. Detta upplägg skiljer sig från traditionell leasing och kan istället liknas vid ett traditionellt billån. Här är du nämligen tvungen att lägga ut en kontantinsats. Fördelen är däremot att företaget blir ägare av fordonet efter att avtalsperiod har löpt ut.

Fördelar med leasing 

Det finns många fördelar med att välja företagsleasing framför ett köp. Först och främst slipper du binda upp kapital, vilket istället kan användas till att göra andra mer värdeskapande investeringar.

Väljer du dessutom det förstnämnda alternativet – operationell leasing – slipper du, som tidigare nämnts, erlägga någon kontantinsats. Vilket i sin tur frigör ytterligare kapital.

En annan fördel med leasing är att både momsen på hyran och driftkostnaderna är avdragsgilla. I dagsläget har du som juridisk person rätt att göra avdrag om 50 procent på hyran, respektive 100 procent på driftkostnaderna. Notera dock att nya lagstiftningar kan ändra på detta.

Sist men inte minst så innebär leasing att du slipper tänka på kringtjänster som service, då detta oftast är inkluderat i avtalet.

Operationell eller finansiell leasing?

Så, vilket av de två leasingalternativen ska man då välja? Operationell eller finansiell leasing?

För att ta rätt beslut i denna fråga gäller det att alltid utgå ifrån företagets förutsättningar och behov.

Vet du med dig att företaget har en pressad ekonomisk situation, eller också planerar att göra stora och kostnadskrävande investeringar, kanske operationell leasing är ett bättre alternativ eftersom du slipper betala ut någon kontantinsats.

Väljer du detta alternativ bör du däremot vara medveten om att antalet mil omfattas i avtalet. Bilen får alltså endast framföras ett förbestämt antal mil årligen. Om sträckan överträdes blir du tvungen att bekosta varje övermil, vilket i slutändan kan bli dyrt.

Om du å andra sidan vet med dig att företaget har en god ekonomisk situation och kan bekosta den förhöjda hyran, d.v.s. kontantinsatsen, kanske finansiell leasing är ett bättre alternativ.

Fördelen med detta är att du ges mer frihet i och med att bilen så småningom kommer att tillfalla företaget, vilket gör att leasingavtalet inte är lika omfattande. Som exempel omfattas dessa avtal inte av förbestämda milantal.

För att summera det hela bör du alltså ta hänsyn till företagets ekonomiska situation och körmönster för att välja ett leasingalternativ som passar just dig och ditt företag!

 Leasa en bil hos Suzuki

Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för hur företagsleasing av en bil fungerar, vilka fördelar det medför samt vad du ska tänka på för att välja ett passande leasingalternativ.

Om du själv är i färd med att leasa en företagsbil, kan du med fördel göra det hos oss på Suzuki. Vi erbjuder flertalet välutrustade bilmodeller som passar alla typer av behov. Självklart till förmånligt pris!

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.