11 maj 2020

Fordonsskatt på leasingbil – hur funkar det?

Allt fler svenskar upptäcker fördelarna med leasing. I och med att denna finansieringslösning för många är ny, uppstår det oftast en hel del frågetecken. Exempelvis om hur det fungerar med fordonsskatten. Vi tänkte därför berätta mer om vad som gäller när det kommer till fordonsskatt på leasingbilar.

Innehåll 

  • Men först, kort om leasing
  • Betalar man fordonsskatt på en leasingbil?
  • Leasa en bil hos Suzuki

 

Men först, kort om leasing

Först och främst hade vi tänkte börja med att reda ut för vad leasing är. I korta drag handlar det om finansieringslösning där man långtidshyr sin bil från en bilhandlare/finansiär, istället för att köpa den.

Den främsta fördelen med denna lösning är att man slipper betala någon handpenning eller kontantinsats, vilket annars är fallet när man ska köpa en bil. Istället betalar du en fast månadskostnad för att bruka bilen.

För att lära dig mer om vad leasing är och om det är något för dig, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar inom ämnet:

Betalar man fordonsskatt på en leasingbil?

Som tidigare nämnts kan det uppstå en hel del funderingar kring hur leasing fungerar. En av de vanligaste funderingarna som folk har är ”behöver man betala någon fordonsskatt på en leasingbil?”.

Det korta svaret på denna fråga är ”ja”, du är tvungen att betala fordonsskatt trots att du endast långtidshyr din bil.

Exakt hur mycket skatt du ska betala kan skilja sig stort från bil till bil. Beloppet baserar sig på drivmedel och koldioxidutsläpp eller fordonsslag, drivmedel och skattevikt. I vissa fall kan även din hemkommun, antal axlar på fordonet, kopplingsanordning och användningssätt vara grundläggande för skatteberäkningen. Detta gäller dock oftast andra fordon än bilar.

Det finns färdiga fordonsskattetabeller som anger hur mycket som du kommer bli tvungen att betala för din bil. Ett tips är därför att kolla upp detta innan du väljer vilken bil som du ska leasa. Notera dock att nya skatteregler kan göra att beloppet ändras över tid.

En fördel är att fordonsskatten tas ut genom en automatiserad behandling som baserar sig på de uppgifter som finns i vägtrafikregistret. Transportstyrelsen skickar i sin tur ut ett inbetalningskort för fordonsskatten.

Leasa en bil hos Suzuki

Om du önskar att hitta den bästa privatleasingen, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att hyra en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris. Det mesta är dessutom inkluderat i leasingpaket, vilket innebär att du slipper tänka på sådant som service.*

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

*Drivmedel, vägtrafikskatt och försäkring ingår inte i våra leasingpaket.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.