12 oktober 2020

7 fördelar med fyrhjulsdrift

Andelen svenskar som väljer en bil med fyrhjulsdrift ökar kontinuerligt, och det av goda anledningar. Det finns nämligen många fördelar med fyrhjulsdrift och i denna artikel listar vi sju av dem! 

Vad är fyrhjulsdrift?

Innan vi berättar mer om fördelarna med fyrhjulsdrift, tänkte vi börja med att reda ut för vad det innebär. Precis som namnet antyder så betyder det i korta drag att alla hjulen på ett fordon, exempelvis på en bil, har drivning.

Det finns även olika variationer av fyrhjulsdrift och därför kan det även benämnas som 4×4, 4WD eller AWD. Grundprincipen är däremot densamma på allihop – att alla hjul har drivning. Det som kan skilja dem åt är att du kan driva de främre och bakre hjulen separat.

Om bilen inte har fyrhjulsdrift så är det enbart två av hjulen som har drivning. Vanligtvis är de antingen de främre eller bakre hjulen som har drivning, och då pratar man om framhjulsdrift eller bakhjulsdrift.

Därför bör du välja en bil med fyrhjulsdrift

Nu när du har bättre koll på vad fyrhjulsdrift innebär, tänkte vi berätta mer om dess fördelar. Nedanför listar vi sju av de allra främsta:

1. Bättre grepp

En av de allra främsta fördelarna med 4×4 är att du får bättre fäste gentemot väglaget. Något som alltid är uppskattat, oavsett väglag, men kanske allra främst när det är snö, is eller regn på vägen.

2. Ökad framkomlighet

I och med att du får bättre fäste och större kraft, kan du även njuta av bättre framkomlighet. Dels gör kan du enklare komma upp för branta backar men även i varierad terräng.

3. Bättre acceleration

Med fyrhjulsdrift i bilen kan du njuta av bättre acceleration, vilket kan vara viktigt i vissa situationer.

4. Ökad komfort

Många bilägare som kör med 4×4 uppger att de upplever en ökad komfort.

5. Lättare att dra släp och husvagn

Det är många som brukar dra ett släp, en båt eller en husvagn bakom bilen. Något som för en del bilar kan vara påfrestande, speciellt om det är utmanande vägförhållanden. Med fyrhjulsdrift blir det betydligt lättare att dra släp- och husvagnar!

6. Minskat slitage

I och med att alla hjul har drivning så minskar även slitaget på däcken. Slitaget blir även jämnare, vilket medför att du oftast kan byta alla däck samtidigt.

7. Ökad säkerhet

Sammantaget medför fyrhjulsdriftens alla goda egenskaper att säkerheten för dig, din familj ökar och era medtrafikanter ökar!

För oss är fyrhjulsdrift ingen lyx

Fyrhjulsdrift får aldrig bli en teknik bara ett fåtal anser sig ha råd med. Därför är alla Suzukis bilmodeller utrustade med 4×4, antingen som standard eller som tillval. Under hela 50 år har vi vidareutvecklat och förfinat tekniken, vilket bl.a. har resulterat i AllGrip – ett avancerat system som säkerställer god framkomlighet på alla väglag.

Läs mer om Suzukis fyrhjulsdrift eller kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare som gladeligen berättar mer om vår 4×4. Där har du även möjlighet att provköra våra bilmodeller och upptäcka fördelarna med fyrhjulsdrift!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.