12 juli 2021

9 tips för att förbereda bilen för besiktning

Alla fordon som rullar på de svenska vägarna ska besiktas med jämna mellanrum. Här tänkte vi dela med oss av ett par enkla tips och råd som hjälper dig att förbereda bilen för besiktning och därigenom öka chanserna att slippa anmärkningar! 

När ska man besiktiga bilen?

Hur ofta bilen ska besiktas beror på flera olika faktorer. Framförallt är det däremot fordonstyp och ålder på fordonet som avgör hur ofta man är tvungen att lämna in bilen på besiktning.

Personbilar och lätta lastbilar ska besiktas för första gången senast 36 månader efter att de tagits i bruk. Andra besiktningen ska infalla senast 24 månader efter den senaste och därefter ska bilen besiktas var 14:e månad. Det finns däremot andra regler som gäller för äldre fordon.

För att lära dig ännu mer om detta, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi besvarat frågan ”Hur ofta ska man besikta bilen?”.

Att tänka på inför besiktningen

Det finns funktioner och utrustning i bilen som du enkelt kan kontrollera på egen hand, innan besiktningen. På så sätt har du en chans att åtgärda eventuella fel och därigenom öka chanserna att slippa anmärkningar!

Nedanför har vi samlat några av de främsta sakerna som du bör kontrollera (och eventuellt åtgärda):

1. Att batteriet sitter fast ordentligt (i samband med detta kan du även passa på att ladda batteriet)

2. Att vindrutetorkarna och vindrutespolare fungerar som de ska

3. Att alla blinkers och all belysning fungerar som de ska

4. Att tutan fungerar som den ska

5. Att alla säkerhetsbälten fungerar som de ska

6. Att det finns en varningstriangel i bilen (kolla även in våra tidigare artiklar där vi tipsar om fem bra verktyg att ha bilen, vinterutrustning för bilen respektive saker som är bra att ha i bilen under sommaren)

7. Att backspeglarna inte är trasiga, att de sitter fast ordentligt och fungerar som de ska

8. Att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm (spana även in vår tidigare artikel där vi tar upp fem vanliga tecken på däckslitage)

9. Att du har tillräckligt med olja i motorn

Skulle det vara så att någon av ovanstående funktioner inte skulle funka, rekommenderar vi dig, som tidigare nämnts, att åtgärda felet innan besiktningen. Gör du inte detta kommer bilen inte att bli godkänd på besiktningen.

Under besiktningen kollar besiktningsmannen såklart på fler saker, vilket innebär att bilen kan bli underkänd trots att man kontrollerat (och eventuellt åtgärdat) ovanstående funktioner. Dessa saker är däremot inte lika enkla att lösa på egen hand.

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden.

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.