10 maj 2021

5 tips för att få bort dålig lukt i bilen

Upplever du att det finns en sur, unken och allmän dålig lukt i bilen? Då har du hamnat helt rätt. Här tänkte vi nämligen berätta mer om vad doften kan bero på samt hur du går tillväga för att få bukt med den! 

Vanliga orsaker till dålig lukt i bilen

Det finns såklart en mängd olika saker som kan göra att det luktar illa i bilen. Allra vanligast är det däremot att man glömt kvar matrester, förpackningar eller någonting annat som börjat mögla och sprida en oangenäm doft.

Har du haft bilen avställd under en längre tid, exempelvis om den stått förvarad i ett garage i flera månader, kan detta vara orsaken till den dåliga och instängda lukten. Kommer lukten däremot från AC:n kan det istället bero på ett smutsigt filter.

Så får du bort den dåliga lukten i bilen

Så, hur går man då tillväga för att bli av med den dåliga lukten? Nedanför har vi samlat en handfull tips och råd som hjälper dig att lyckas med detta:

1. Plocka ut allt från bilen

Som tidigare nämnts kan doften oftast härledas till föremål som glömts kvar i bilen. Börja därför med att plocka ut alla föremål som gömmer sig under säten, i ryggstödsfickor eller dryckeshållare.

2. Gör en grundlig städning

När du väl plockat ut allt från bilen är det dags att genomföra en grundlig städning. För att lära dig mer om hur du lyckas med detta moment rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi delar med oss av sju tips när du ska städa bilen invändigt.

3. Ställ in ett glas med ättika

Om den dåliga lukten fortfarande hänger sig kvar i bilen kan du med fördel ställa in ett glas med ättika och låta det stå över natten. Detta eftersom ättikans sura egenskaper eliminerar alkaliska ämnen och tar bort dåliga odörer.

4. Använd en luftfräschare

Ett alternativ till ättika är s.k. luftfräschare som går att köpa på de flesta större varuhusen.

5. Låt bilen vädra

Sist men inte minst kan det vara bra om du låter bilen stå och vädra (med dörrarna öppna) under ett par timmar. Tänk däremot på att inte lämna bilen utan uppsikt.

Genom att följa ovanstående steg kan du på ett enkelt och effektivt sätt få bort dålig lukt i din bil!

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är i färd med att skaffa en ny bil, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki – det krångelfria alternativet.

Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en bränslesnål stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV. När du väljer att köpa eller leasa en Suzuki kan du räkna med en välutrustad bil till ett förmånligt pris.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.