31 augusti 2020

Byta däck på bilen själv – så gör du

När vädret slår om och går från varmt till kallt, respektive vice versa, är du som bilägare tvungen att byta däck på bilen. En uppgift som man antingen kan lösa själv eller också överlåta till en verkstad. Om du tillhör den skara som föredrar att göra detta på egen hand, kommer du förhoppningsvis att finna denna artikel intressant. Vi tänkte nämligen berätta mer om hur du gör för att byta däck på bilen själv!

Innehåll 

  • När måste man byta däck på bilen?
  • Så byter du däck på bilen själv
  • Byt däck hos din lokala Suzukiverkstad

När måste man byta däck på bilen? 

Som tidigare nämnts är du som bilägare tvungen att byta däck två gånger per år, förutsatt att du inte använder s.k. allrounddäck som kan användas både under sommar- och vintertid. Var däremot noga med att kontrollera så att dina året-runt-däck är godkända.

Använder du inte allrounddäck så måste din bil vara försedd med vinterdäck, dubbade eller dubbfria, mellan perioden 1 december-31 mars, förutsatt att det är vinterväglag såsom snö, is eller frost.

Det är däremot tillåtet att använda vinterdäck mellan 1 oktober-15 april om det är eller befaras bli vinterväglag. Polisen är den som avgör ifall det råder vinterväglag eller inte. Resterande period ska sommardäck användas.

Tänk på att dessa regler eventuellt kan komma att ändras i framtiden. Kontrollera därför vilka lagar och regler som gäller när du ska byta däck.

Så byter du däck på bilen själv

Om det är dags att byta däck på bilen och du föredrar att göra detta själv, kan du med fördel följa nedanstående steg:

1. Se till att bilen står bra till 

Det allra första du bör göra är att se till så att bilen står bra till, d.v.s. på en plan yta. Lägg även i handbromsen så att bilen inte riskerar att rulla iväg.

2. Lätta på hjulbultarna

Nästa steg är att lätta på hjulbultarna med hjälp av ett fälgkors eller en hylsa med dragkraft. Skruva på bultarna ett halvt varv för att lätta på dem.

3. Hissa upp bilen med en domkraft 

Använd därefter en domkraft för att lyfta upp bilen. När den väl är upphissad bör du även ställa in en pallbock som är godkänd och klarar av bilens vikt. Detta är en säkerhetsåtgärd som förhindrar bilen från att falla ner ifall domkraften, av någon anledning, skulle sluta fungera.

4. Ta lös hjulen

Nästa steg är skruva lös hjulbultarna helt och hållet. Väl lös så är det bara att ta bort hjulen.

5. Sätt på de nya hjulen

Nu är det bara att upprepa samma procedur baklänges, med de nya däcken såklart. Sätt på de nya hjulen, smörj in bultarna med lite fett och dra sedan åt dem kryssvis. Kontrollera även att hjulen är korrekt monterade.

6. Sänk ner bilen och efterdrag bultarna

Flytta på pallbocken och sänk försiktigt ner domkraften. Väl nere så är det viktigt att du går igenom alla bultar. Efterdrag med fälgkorset eller hylsan för att säkerställa att de sitter åt ordentligt. Se även till att däcken har rätt lufttryck.

7. Rengör och förvara däcken

Sist men inte minst är det dags att ge de gamla däcken lite kärlek. Tvätta av dem och förbered för förvaring.

Fler däcktips

Missa inte våra andra artiklar där vi delar med oss av praktiska tips och råd som hjälper dig att hålla däcken i bästa tänkbara skick:

Byt däck hos din lokala Suzukiverkstad

Även om det är fullt möjligt att byta däck på egen hand, kan det ibland vara svårt att ta sig tiden till detta. Som tur är kan du vända dig till din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig gladeligen att byta däck på bilen!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.