17 maj 2021

Bilen drar åt höger och vänster – orsak & lösning

Bilar består av en mängd komponenter som över tid kan behöva servas eller bytas ut. Gör man inte detta riskerar det att uppstå en hel del problem. Ett av problemen som man kan få uppleva är att bilen drar åt höger och vänster. Här tänkte vi därför kika närmare på vad detta kan bero på samt hur man går tillväga för att få bukt med problemet!

Innehåll

  • Möjliga orsaker till att bilen drar åt sidan
  • Så får du bukt med problemet
  • Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Möjliga orsaker till att bilen drar åt sidan

När man upplever problem med att bilen drar åt sidan kan man antingen uppleva att den drar åt höger, vänster eller både och. Något som det kan finnas många potentiella orsaker till. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta:

1. Det är lite luft i ett av däcken

Den vanligaste orsaken till att bilen drar åt ett håll är att man har lite luft i ett av däcken. Har du exempelvis lite luft i vänster framdäck kommer du att uppleva att bilen drar åt vänster. Likaså drar den åt höger om du har lite luft i det högra framdäcket.

2. Det är mycket slitage på ett av däcken

Det är däremot inte bara lufttrycket som kan ställa till problem. Även däckslitage kan leda till att bilen drar åt sidan. Har du exempelvis ett nött däck med lågt mönsterdjup kan detta resultera i att bilen drar till höger eller vänster.

3. Hjulinställningarna har blivit rubbade

Har du kört på en trottoarkant eller haft en alldeles för hög hastighet över ett farthinder, kan detta leda till att bilens hjulinställningar blir rubbade. Något som i sin tur kan göra att den drar åt ett håll.

Övrigt

Det finns såklart en hel del andra orsaker till att bilen drar åt sidan. Det kan handla om allt ifrån slitna bromsar till trasiga bussningar. Allra vanligast är det däremot att problemet beror på något av ovanstående!

Så får du bukt med problemet

För att få bukt med problemet gäller det först och främst att ta reda på vad det är som gör att bilen drar åt sidan.

Kontrollera lufttryck och pumpa däcken

Börja med att kontrollera lufttrycket i samtliga däck. Trycket bör vara detsamma på alla däck. Är det inte det pumpar du däcket eller däcken i fråga. Mer information om varför detta är viktigt samt hur man går tillväga för att kolla lufttrycket i sina däck, hittar du i vår tidigare artikel om lufttryck i bildäck.

Leta efter däckslitage och byt ut däcken

Har du kontrollerat och åtgärdat däcktrycket men upplever fortfarande problem med att bilen drar åt ett håll? Då rekommenderar vi dig att se över däckens skick. Kontrollera så att det inte finns avvikande slitage på ett eller flera av däcken. Tips på vad du ska leta efter hittar du i vår artikel om vanliga tecken på däckslitage.

Är ett eller flera av däcken väldigt slitna rekommenderar vi dig att byta ut dessa.

Besök en verkstad

Om du har undersökt och åtgärdat ovanstående saker men fortfarande upplever problem, rekommenderar vi dig att uppsöka en verkstad. De kan hjälpa dig att kontrollera hjulinställningarna eller se om problemet kan orsakas av något annat!

Gör ett besök hos din lokala Suzukiverkstad

Behöver du se efter din bil? Gör då ett besök hos din lokala Suzukiverkstad, de hjälper dig med såväl service som andra ärenden!

Klicka här för att hitta din närmaste Suzukiverkstad.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.