8 februari 2021

Tips till dig som vill åka skidor med hund

Det är allt fler svenskar som väljer att ta med sig sina fyrbenta vänner på skidsemestern. Många längdskidåkare väljer dessutom att låta dem hänga med i spåret. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips och råd till dig som vill åka skidor tillsammans med hunden! 

Att tänka på när du ska åka längdskidor med hund

Som nämnts inledningsvis är det allt fler som väljer att ta med sig sina fyrbenta vänner till fjällen och skidspåren. När man ska åka längdskidor med hund finns det däremot en hel del saker som är viktiga att tänka på, både innan och under skidturen.

Nedanför har vi sammanställt fem tips och råd som säkerställer att du och din hund får en härlig upplevelse i skidspåret:

1. Kontrollera att hundar är välkomna

Det allra första du bör göra är att kontrollera ifall hundar är välkomna. En del anläggningar och längdskidspår välkomnar nämligen inte hundar. Se därför till att kontrollera vad som gäller innan ni ger er ut.

Ska du till en skidanläggning kan du se om det finns någon information relaterat till hundar och längdskidåkning på deras webbplats, alternativt kontakta receptionen eller liknande. Ett annat alternativ är att kontrollera detta på skidspår.se.

2. Se till att ni tar er dit tryggt och bekvämt

Något annat som är av största vikt är att du och din hund kan ta er till destinationen och eller skidspåret på ett tryggt och bekvämt sätt. Ska ni åka bil så bör du exempelvis säkerställa att din hund har tillräckligt med utrymme och sitter säkert, antingen i en bur eller fastspänd med ett hundsäkerhetsbälte.

På Suzuki erbjuder vi flertalet rymliga bilmodeller som säkerställer att du och din hund kan färdas på ett tryggt och bekvämt sätt. Vitara och S-CROSS är två exempel som passar den aktive!

3. Använd rätt utrustning

När ni väl ska ge er ut i skidspåret gäller det att använda rätt utrustning, både på dig och på hunden. Se till att klä dig rätt och överväg även att klä din hund om det finns risk för att han eller hon kommer att frysa.

Förutom kläder efter väder bör du överväga huruvida du bör använda en sele eller inte för hunden. En del föredrar det förstnämnda alternativet, medan andra föredrar att hunden springer fritt på sidan av spåret. Ska den göra detta bör den däremot ha en god lydnad.

4. Åk inte för långa distanser

Väl ute i spåret bör du även tänka på att inte åka för långa distanser. Speciellt om din hund är ovan vid denna typ av aktiviteter. Det kan därför vara bra att börja med kortare pass och därefter öka distansen successivt.

5. Se till att ni båda tycker det är kul

Denna punkt hänger på sätt och vis ihop med ovanstående. Det gäller nämligen att ni båda njuter av att vara ute i spåret. Märker du att din hund börjar bli trött eller inte tycker att det här med längdskidåkning är särskilt kul, gäller det såklart att avbryta.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Som tidigare nämnts erbjuder vi på Suzuki en många bilmodeller som gör att du och din hund kan färdas på ett tryggt och bekvämt sätt. Våra bilar är utrustade med en mängd funktioner och säkerhetsutrustning, däribland fyrhjulsdrift och ABS-bromsar, som ser till att ni tar er fram på ett säkert sätt!

Kontakta din närmaste Suzukiåterförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov.

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.