22 februari 2021

Att tänka på när du ska åka lift med barn

Att ta med sig hela familjen på en skidresa är verkligen underbart. Extra kul blir det dessutom när barnen börjar bli tillräckligt stora och duktiga för att hänga med i de större backarna. För många är det däremot en utmaning att få med sig barnen i liften. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för att lyckas med just detta! 

3 tips som underlättar när du ska åka lift med barn

Som nämnts inledningsvis kan liften vara ett utmanande moment för de minsta. Med hjälp av nedanstående tips blir det förhoppningsvis lite enklare för barnen att hänga med i liften, både med och utan vuxen:

1. Introducera de till liften så tidigt som möjligt

På de allra flesta anläggningar finns det numera mindre liftar som är anpassade för barn. Ett bra tips är att så tidigt som möjligt lära dem att åka på dessa. På så sätt kommer de större liftarna inte kännas lika skrämmande samtidigt som de kommer att bli betydligt enklare för barnen att hantera!

För de allra minsta brukar det finnas ett rullband, vilket passar perfekt för de som precis är i färd med att lära sig åka skidor. Börja redan här med liftintroduktionen och lär de sedan att använda knappliften.

2. Lär de använda knappliften

Mindre knappliftar finns på de allra flesta anläggningar. De liknar till mångt och mycket de traditionella ankarliftarna som brukar användas i större backar, vilket innebär att ni kan slå två flugor i en smäll. Lär sig barnen att hantera knappliften lär de sig också att hantera ankarliften!

Här är det viktigt att du förklarar hur knappliften fungerar samt hur de ska göra för att fånga liften, hur de ska agera under åkturen samt hur de gör när det är dags att kliva av.

Fånga liften

  • Stå på anvisad plats
  • Håll blicken bakåt
  • Sträck ut armarna och fånga liften när den kommer
  • Putta in knappen under rumpan och åka med

Under åkturen

  • Stå upp hela tiden
  • Håll skidorna rakt framåt

Avstigning

  • Greppa liftpinnen och tryck den lätt neråt
  • Släpp liften
  • Åk åt sidan

Till en början går det givetvis bra att åka knappliften tillsammans. Då står barnet mellan dina skidor medan du tar liften precis som vanligt.

3. Ta med barnen i ankarliften

Så till den stora utmaningen – ankarliften.

Som tidigare nämnts är den väldigt lik knappliften, med enda skillnaden att pinnen har ett ankare istället för en knapp. Har du åkt med ditt barn i knappliften och dessutom lärt han eller hon att hantera den på egen hand, ja då går nog detta som på räls!

Första gången ni ska åka ankarliften går det såklart bra att barnet står mellan dina skidor. I och med att de redan kan hantera knappliften och att man på ankarliften kan åka två stycken samtidigt, går det oftast bra att pröva på det sistnämnda direkt.

Vad som däremot kan vara viktigt att påpeka är att man inte ska ha ett ben på varje sida om stången.

Låt din nästa bil vara en Suzuki

Om du är på jakt efter en rymlig och bränslesnål familjebil som tar dig och din familj till fjällen ett säkert sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Suzuki. Vi erbjuder ett stort utbud av bilmodeller som passar alla typer av körmönster och behov, oavsett om du önskar en stadsbil eller en rejäl fyrhjulsdriven SUV.

Kontakta din närmaste Suzuki-återförsäljare – de hjälper dig att hitta ett erbjudande som passar just dig och dina behov!

Fler artiklar

Ta del av alla våra artiklar, tips och tricks i arkivet.

Fyll i din e-postadress så skickar vi alla broschyrer till dig.